Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg.

Добре, нека да започнем с Черноморец - Сливен. Кога друг път ще имаме подобна възможност. Освен ако към края на първенството, когато трябва този двубой да се изиграе и в Сливен, тези два тима продължават да са непобедени. Тогава това би означавало, че със сигурност са в битката за челните места. Но и сега след близо една трета от шампионата постижението им е достойно.

Вярно, най-големия тест за двата тима предстои до дни - в следващия кръг те срещат двата ни гранда. Ако и от това очаквано според футболните синоптици преваляване над главите им се отърват сухи, ще трябва да ги местим в друга категория. Вече няма да вървят приказките на тандема Лечков-Дуци че играели мач за мач, без амбиции за предно класиране. Колкото до Херо, спор няма, овладял е до съвършенство изкуството на треньорски гняв. Въпреки донякъде справедливите си претенции, няма как да ни убеди, че още далеч преди края на първото полувреме може да заприлича на разярен бик, без да си дава сметка как изглежда това отстрани. Но девалвацията на футболния протест в България отдавна е в ход. Дори заканите на Херо, който преди време каза, че ако в еди-кой си мач го порежат, ще направи нещо, което не е правил никой до момента. Онзи ден в Бургас реши да ползва вероятно наличния в излишък служебен бензин по предназначение - да пърли съдии, вече не впечатляват и първолаците. Докато пиша това, гледам как на "Олд Трафорд" признават гол на Бербатов, отбелязан от очевидна засада. Ако Димитър Димитров беше на мястото на Гордън Страхън, щеше да поведе един кръстоносен поход към Лондон с искане в знак на протест, че англичаните не са си признали офсайда, Шотландия незабавно да напусне Обединеното кралство. Втори поход към Франция, където като Рамбо ще избие фамилията на Платини, и трети към Белгия, откъдето беше съдията. Там Херо ще поиска Белгия най-сетне да се раздели на две части, като тази, където живее реферът, да стане дъно на язовир.

Друг възлов мач от кръга беше Локомотив (Сф) - Литекс. Спорна дузпа в тяхна полза, но заслужен успех за домакините. А ловчанлии с Мъри вече сериозно притесняват. С това темпо нищо чудно още до Нова година Стоилов да бъде на познатите за него 16 точки зад лидера ЦСКА. Защо Литекс изглеждаше по този начин в София, няма логично обяснение. Защо пък Локо (Сф) не изглежда по този начин в много от другите си мачове - също буди недоумение. Личи си обаче притокът на енергия, залял "Надежда" след победата, която от своя страна премахна печата "случайност" от успеха на тима на Окука над Левски преди няколко седмици. И все по-сигурно става, че през пролетта ще се вдига голяма пушилка. От 6-7 заявени до момента мераклии за евроквоти близо половината трябва да изгорят.

Левски би твърдия "пътник" в Б група Бела само с 2:0. А преди мача имаше информации за заложи за над 13 гола. Може би, но по системата корнер-гол. Публиката на Герена, проспала по инерция миналия сезон в своя сладък сън, когато отборът губеше, но получаваше аплодисменти, сега се събужда и иска друг вид продукция. Стана нетърпелива, но само в рамките на два-три кръга може да бъде отново благосклонна. Единствената угроза в момента е, че с всеки следващ мач се доближава моментът "Левски без Петков" което кара мнозина сини фенове да настръхнат.

Кръгът завърши с настроение. Пирин постигна победа над Славия, като учудващо не допусна гол в последните секунди. Крайно време бе и това да се случи. Колкото до ЦСКА - шампионите продължават да стават все по-самотни на върха. Победата в Пловдив над празнуващия своя собствен 3 март Ботев не е някакъв своебразен подвиг. Това, че е първа като гост за сезона, също бе въпрос на време. ЦСКА продължава да поставя в шах цял куп анализатори и да си "трупа точки", цитирайки Стратега.

А току-що признаха и втори гол на Бербо, пак от засада. Пълен майтап. Абе тоя Гордън кво стои като мумия? Я да взима тубата с бензин и да почва. Тук за един обратен фаул се вдига гюрултия до небето, а тоя за цели два гола от засада стои като пън. Сбъркана шотландска работа, какво да коментираме...